Bemutatkozás

 

Az 1895-ben alapított Eötvös József Collegium könyvtárát 1956-tól az MTA Irodalomtudományi Intézete fejlesztette tovább. Az immár 120 éve folyamatosan működő  Eötvös Könyvtár korlátozottan nyilvános szakkönyvtár: olvasóterme mindenki előtt nyitva áll, kölcsönözni beiratkozást követően az Irodalomtudományi Intézet és az MTA BTK munkatársai, valamint az Eötvös Collegium hallgatói jogosultak.

Gyűjtőköre az irodalomtudomány valamennyi szakágazata (kiemelt fontossággal a kortárs magyar szépirodalom, az összehasonlító irodalomtörténet, az irodalomelmélet és a reneszánsz-kutatás). A lehetőségekhez mérten gyűjti a legfontosabb magyar és külföldi humán tudományi szakirodalmat is. A tervszerű gyarapítás eredményeként jelenleg mintegy kétszázezer kötet (kb. 4750 folyóméter) 80%-a szakrend szerinti elrendezésben szabadpolcon hozzáférhető.

Az akadémiai hálózat részeként elérhetőek az EISz adatbázisai (akadémiai folyóirat-gyűjtemény, JSTORE, Arcanum Digitális Tudománytár…).

A honlappal elsősorban a könyvtár 120 éves történetébe szeretnék bepillantást engedni, bemutatva gyűjteményének legérdekesebb darabjait.

Markó Veronika